Beyond the Synopsis in Amsterdam

26 April 2017 | Nederlands

WORKSHOP IDEEONTWIKKELING VOOR FILM

docent: Fedor Sendak
 
 

Introductie

Hoe kun je als filmmaker op een inspirerende manier je filmideeën ontwikkelen? Deze workshop leert deelnemers hun persoonlijke filmdromen om te vormen tot originele filmprojecten. Het programma structureert stap-voor-stap de idee-ontwikkelingsfase waarbij het proces van het bedenken van verhaallijnen wordt gecombineerd met zintuiglijke ervaringen, onderbuikgevoelens en verfrissende ‘mentale uitstapjes’. Onderwerpen die worden behandeld zijn: inspiratie, originaliteit, samenwerken. ook het organiseren en gebruiken van ogenschijnlijk onsamenhangend materiaal komt aan bod. De uiteindelijk presentatie van het film idee wordt verrijkt door een alternatieve presentatie-format uit te proberen en dit onderdeel te laten zijn van het ideeontwikkelproces zelf. Hoewel creatief schrijven een essentieel onderdeel is van de workshop, is dit geen schrijfcursus. De nadruk zal liggen op het herkennen van persoonlijke inspiratiebronnen en het ontwikkelen (en presenteren) van een project.

 

Adviseurs

Tijdens de workshop wordt gewerkt met minimaal 3 externe adviseurs die opzetjes en synopsissen van deelnemers lezen en van feedback voorzien. De pool van adviseurs bestaat uit ervaren schrijvers, docenten, redacteurs: Talia Stone, Luuk Imhann, Bart Kuipers, Nyk de Vries, Sara Zorandy en Luuk van Huët.

 

Over de docent

Voor filmmaker Fedor Sendak (Amsterdam, 1975) draait alles om exotische filmideeën en het delen van inspiratie. Met een achtergrond in illustratie, fotografie en theater, heeft hij eerder gewerkt voor (scenario)competities tijdens evenementen, filmfestivals en was betrokken bij internationale organisaties voor jonge filmmakers. De afgelopen jaren werkte hij als docent voor acteurs en filmregisseurs en gaf hij lezingen over spontaniteit en lessen in film ideeontwikkeling waarbij hij pleit voor het betrekken van het zintuiglijke. Naast het lesgeven schrijft hij aan zijn eigen scenarios.


“Veel filmmakers vinden het een worsteling om een filmidee in een synopsis van slechts een paar regels te moeten vatten. Deze workshop verkent alternatieve methodes om je eigen idosyncratische ideeën vorm te geven. De zintuigelijke ervaring staat hierbij voorop. Confrontaties met je eigen onwetendheid kun je bijvoorbeeld in een positief daglicht gaan zien: als deuren naar avontuur waardoor je voor jouw onbekende gebieden kunt betreden. Tijdens deze workshop ontdek je zo hoe je een film plan kunt ontwikkelen en presenteren met deze alternatieve multi-sensorische aanpak waarbij jouw eigenheid goed naar voren komt.”

- Fedor Sendak (docent/filmmaker)

 

Op Fedsak.com vind je meer info over de docent en over de methode.

 

Inschrijven

Je bent er (te) vroeg bij. Je kunt alvast je naam opgeven via: workshop@dogsmoke.com. Daadwerkelijk inschrijven kan op dit moment nog niet. We plannen de workshop voor Juni/Juli/Augustus/September 2017 maar de exacte lesdata en kosten zijn nog niet bekend en de inschrijving is daarom nog niet gestart. Work in progress!

 

Leslocatie

5 minuten lopen van Amsterdam CS
Gebouw MIT LAS
Haarlemmer Houttuinen 23 > bekijk op Googlemaps
1012 GL Amsterdam
telefoon: 0650690404 of 0621111266
mail: ideeworkshop@ONBEKEND

 

 

Met dank aan: Filmpeople


Do you want to give feedback? Please do contact me by email.